5 Mayıs 2024
İstanbul
GEZİ & SEYAHAT gezilecek yerler istanbul LAFLAF SANAT Tanıtım tarihi mekan

Sveti Stefan Kilisesi, Namıdiğer: Demir Kilise

Demir Kilise, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Balat’la Fener semtleri arasında Haliç kıyısında yer edinen, Bulgar Eksarhhanesi’ne bağlı kilise. 25 Ekim 1859 senesinde İstefanaki Bey adına inşa edilen kilise, 2018’de yedi senelik restorasyonun ardından yeniden hizmete girdi.

Kilisenin mimarı, bir yarışmayla seçilen Ermeni mimar Hovsep Aznavur’dur. Kilisenin prefabrike dökme demir parçalarını üretmek için uluslararası bir yarışma düzenlendi. 500 ton ağırlığındaki prefabrik demir parçalar, Avusturya’nın başkenti Viyana’da üretildi ve Tuna Nehri ve Boğazlar kanalıyla İstanbul’a getirilerek Haliç’in kıyısına monte edildi.

Demir Kilise, neo-Bizans mimari tarzında inşa edilmiştir. Kilisenin dış cephesi, demirden yapılmış sütunlar ve kemerler ile süslenmiştir. Kilisenin çatısı, kırmızı kiremitle kaplıdır.

Kilisenin iç mekanı, geniş ve ferahtır. Kilisede, ana ibadet alanı, iki yan şapel, bir vaftizhane ve bir kütüphane bulunmaktadır.

Demir Kilise, İstanbul’un önemli bir tarihi ve kültürel mirasıdır. Kilise, dünyadaki tek demir kilise olma özelliğini taşımaktadır.

Demir Kilise’nin Tarihçesi

Demir Kilise’nin yapımına, 1858 senesinde, Bulgar Eksarhhanesi’nin kurucusu olan İstefanaki Veliçakov’un öncülüğünde başlandı. Veliçakov, İstanbul’da yaşayan Bulgar Ortodoks cemaatine, kendi kiliselerini inşa etmelerini sağlamak istiyordu.

Kilisenin inşası için lüzumlu olan fon, Bulgar Ortodoks cemaatinin bağışları ve Bulgar hükümetinin desteğiyle sağlandı. Kilisenin mimarı, bir yarışmayla seçilen Ermeni mimar Hovsep Aznavur oldu.

Kilisenin prefabrike dökme demir parçalarını üretmek için uluslararası bir yarışma düzenlendi. Yarışmayı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Waagner şirketi kazanmıştır. 500 ton ağırlığındaki prefabrik demir parçalar, Avusturya’da üretildi ve Tuna Nehri ve Boğazlar yoluyla İstanbul’a getirilerek Haliç’in kıyısına monte edildi.

Demir Kilise, 25 Ekim 1859 tarihinde ibadete açıldı. Kilisenin açılışına, Bulgar Eksarhı İgnaty İkonomov, Osmanlı padişahı Abdülaziz ve diğer devlet adamları katıldı.

Demir Kilise, İstanbul’un mühim bir simgesi haline geldi. Kilise, Bulgar Ortodoks cemaatinin merkezi olmanın yanı sıra, İstanbul’un mühim bir kültürel ve turistik mekanıdır.

Demir Kilise’nin Mimari Özellikleri

Demir Kilise, neo-Bizans mimari tarzında inşa edilmiştir. Kilisenin dış cephesi, demirden yapılmış sütunlar ve kemerler ile süslenmiştir. Kilisenin çatısı, kırmızı kiremitle kaplıdır.

Kilisenin iç mekanı, geniş ve ferahtır. Kilisede, ana ibadet alanı, iki yan şapel, bir vaftizhane ve bir kütüphane bulunmaktadır.

Ana ibadet alanı, kilisenin en büyük bölümüdür. Alan, demirden yapılmış sütunlarla desteklenmektedir. Alanın ortasında, altın kaplama bir ikonostasis bulunmaktadır.

Yan şapeller, ana ibadet alanının iki yanında yer almıştır. Şapeller, Meryem Ana ve Aziz Nikolaos’a adanmıştır.

Vaftizhane, kilisenin kuzey tarafında yer almaktadır. Vaftizhane, demirden yapılmış bir kubbe ile örtülmüştür.

Kütüphane, kilisenin güney tarafında yer almaktadır. Kütüphane, Bulgar Ortodoks cematine ilişkin dini ve tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

Demir Kilise’nin Önemi

Demir Kilise, İstanbul’un mühim bir tarihi ve kültürel mirasıdır. Kilise, dünyadaki tek demir kilise olma hususi durumunu taşımaktadır.

Kilise, Bulgar Ortodoks cemaatinin merkezi olmanın yanı sıra, İstanbul’un mühim bir kültürel ve turistik mekanıdır. Kilise, her yıl dünyanın her yerinden gelen turistler tarafınca ziyaret edilmektedir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video