27 Nisan 2024
İstanbul
GÜZELLİK

Aromaterapi Yağları Ve Faydaları

İnsan bedeni ve psikolojisi üzerine olumlu etkileri olan ve geçmişi çok eski zamanlara dayanan bitkisel yağların kullanımı günümüzde de halen devam etmektedir. Koku tedavisi olarak da adlandırılan aromaterapide kullanılan bitkisel yağların sakinleştirme, kasları gevşetme, çeşitli ağrıları azaltma, uykuya yardımcı olma, hücre yenileme, yaraları iyileştirme gibi birçok farklı etkileri bulunmaktadır. Aromaterapi yağları ve faydalarına yakından bakalım

Bitkilerin yaprak, çiçek, meyve, kök, kabuk kısımlarından çeşitli metotlar ile elde edilen kokulu ve yağımsı maddeler olan uçucu yağların fiziksel, fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesi ve tedavisinde kontrollü olarak kullanımıdır Aromaterapi. Koku tedavisi olarak da adlandırılmaktadır. Farklı yöntemler olsa da genellikle bulundukları bitki kısmından suyla kaynatarak veya içinden su buharı geçirerek damıtma ya da distilasyon olarak adlandırılan yöntemle elde edilen uçucu yağlar aromaterapide tercih edilmektedir ve aromaterapi yağları olarak kullanılır. 

Uçucu yağlar içerikleri bakımından çok yoğun olduklarından çoğunlukla direk kullanılmazlar. Aromaterapide sıcak suya damlatılan uçucu  yağların  inhalasyonu (buğu), uçucu  yağların  alttan ısıtılarak  bir  kaptan buharlaştırılması, sıcak  suya  uçucu  yağ  ilave  edildikten sonra banyo yapılması ve sabit yağda çözünmüş  uçucu  yağ  ile  masaj yapılması şeklinde kullanımları mevcuttur.

Aromaterapide Kullanılan Bazı Yağlar ve Faydaları

Ardıç: Zihni uyarıcı, berraklaştırıcı ve iyileştiricidir. Depresyona, duygusal yorgunluğa, ruhsal sıkıntılara olumlu etkileri vardır.

Biberiye : Yaraları iyileştirir ve cildi temizler. Ayrıca sinirleri dengelediği için zihinsel sorunlarda kullanılabilir.

Gül: Cildi dengeleyici, iyileştirici ve kas gevşetici etkisi vardır.

Itır: Baş ağrısı, akne, egzama ve sedef hastalıklarında tercih edilir.

Lavanta: Çok yönlü bir yağ olan lavanta yağı, krampları yatıştırır, baş ağrısı için kullanılır ve sinirleri rahatlatır. Yanıklara, deri yaralanmalarına iyi gelir.

Nane: Şişkinliğe karşı kullanılan nane yağı, tansiyonu yükseltir ve karaciğeri güçlendirir.

Okaliptus: İyi bir dekonjestan olan okaliptüs böcek ısırıkları için de kullanılır.

Papatya: Antibakteriyel bir yağ olan papatya, hem fiziksel hem de ruhsal sıkıntıları rahatlatır.

Rezene: Adet sancılarını belirgin ölçüde azaltır.

Karanfil: Hafızayı güçlendirir, kalp hastalıklarına iyi gelir.

Çörek Otu: Bağırsak hastalıklarına, sindirim sistemi sıkıntılarına, cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Melissa: Hem yatıştıran hem de canlandıran bir yağ olan melisa yağı, acıya karşı kullanılır.

Ayrıca uçucu yağların birçok iyileştirici özelliği olsa da her yağ her kişiye uygun olmayabilir ve hatta doğru bir sekilde kullanılmadığı zaman bazı zararlı etkileri olabileceği unutulmamalıdır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X