29 Nisan 2024
İstanbul
SANAT

“ÇİNGENE KIZI” NIN GİZEMLİ HİKAYESİ

Muhteşem “Çingene Kızı” mozaiği, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 km doğusunda, kazılarına o dönem başkanlık eden emekli öğretim üyesi Rıfat Ergeç ve ekibi tarafından 1998-1999 yıllarında Belkıs/Zeugma antik kentinde bulunmuştur.

Bu mozaiğe Çingene Kızı denilmesinin sebebi, eseri yapan kişinin, eserdeki insan suretinin, kulağında küpeler, iri gözler, örgülü saçlar ve başındaki bağ ile resmedilmiş olmasıdır.

“Çingene Kızı” figürü, Roma döneminin zengin villalarından birinin yemek odasının tabanını süsleyen büyük bir mozaiğin küçük bir parçasıdır. Bugün Gaziantep’in simgelerinden biri olarak kabul edilir. Taban mozaiğinde birbirinden tamamen bağımsız 10’dan fazla parça bulunur ve Çingene Kızı ‘da bu parçalardan birisidir.

Bu parçaların define avcılarının 1960’lı yıllarda yaptığı kaçak kazılarla, yurt dışına kaçırılmış olduğu fark edilmiştir. Uzmanların tahminlerine göre define avcıları, mozaiğin üzerine düşmüş olan sütunu kaldırmadıkları için mozaiğin tamamını fark edememişler.

2012 YILINDA İSTENDİ

Bir bütünün parçası olan mozaiğin diğer parçaları Amerika’ya kaçırılarak Ohio Üniversitesinde sergilendiği bilinmektedir. Belirli çalışmaların ardından Çingene Kızı Mozaiğinin diğer parçaları olduğu kanıtlanan 12 diğer parça 4 yıl süren çalışmaların ardından sergilenmek üzere 26 Kasım 2018’de Chicago’dan Gaziantep’e getirildi. Zeugma Mozaik Müzesine sergilenmek üzere yerleştirildi.

ÜÇ ÇEYREK BAKIŞ TEKNİĞİ KULLANILDI

“Üç çeyrek” diye tabir edilen ve hangi yönden bakarsanız bakın gözlerini sizden ayırmayan bakış, biri Gaziantep’te diğeri Paris’te sergilenen iki gözde eserin ortak özelliğini oluşturuyor.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video