26 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Dikkat Kolesterol ve Bağırsak Arasındaki İlişkisi Nedir?

Sevgili okurlarım, dolaşımdaki yüksek seviyeleriyle kalp damar hastalıklarına ve hatta kalp krizine bile yol açabilen kolesterolün kandaki seviyelerinin, zengin ve çeşitli mikrobiyomla azaltabileceğini biliyor muydunuz?Son veriler, diyet müdahaleleri, mikrobiyom zenginliği ve çeşitliliğindeki artışın, dolaşımdaki kolesterolün azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca bağırsak mikrobiyomunun dolaşımdaki kolesterolün modülasyonu yoluyla kardiyavasküler hastalıkları da olumlu etkilediğini ileri sürmüştür.

Lipit yani bir yağ çeşidi olan kolesterol, her insanda bulunan ve D vitamini, steroid hormonları, safra asitlerinin öncüsü olan önemli bir biyolojik moleküldür. Dolaşımdaki seviyelerini etkilediği düşünülen iki kaynağı vardır; vücudumuzun doğal olarak ürettiği karaciğerde sentezlenen endojen kolesterol ve vücudumuzun dışarıdan aldığı hayvansal kaynaklı diyet bileşenlerinden elde edilen eksojen kolesteroldür.

Karaciğerde sentezlenen kolesterol safra kesesine taşınır ve safra tuzları ile birlikte ince bağırsağa salgılanır. Bağırsağa gelen vücudumuzun ürettiği safra kolesterolü günde ortalama 1-2 g iken diyet ile aldığımız ortalama 0,2-0,4 gramdır. Bu iki kaynak da paketlenmek ve dolaşıma salgılanmak üzere bağırsak mukozasındaki emme hücreleri olan enterositlere gönderilir. Lipit profili, taşınan miktar ihtiyaçtan fazla ise damarlarda tıkanmaya sebep olan kötü huylu kolesterol (LDL) ve fazla kolesterolün karaciğere geri taşınmasını sağlayan, damar sağlığını koruyan iyi huylu kolesterol olan (HDL) olmak üzere 2 çeşide ayrılmaktadır.

Yüksek kolesterol alımı ve emilimi sonucunda hiperkolesterolemi gelişir ve bu durumda neredeyse tüm ölümlerin dörtte birinin nedeni olan kardiyovasküler hastalıkların gelişmesinde riskli hale gelir.Bağırsak mikrobiyomu, ince bağırsakta vücutta üretilen veya diyet ile dışarıdan alınan bileşenleri metabolize eder ve farklılık sağlar. Her iki kolesterol kaynağı da bağırsaklardan geçtiği için bağırsak mikrobiyomunun dolaşımdaki kolesterol seviyelerine etki etme durumu incelenmiştir. Bağırsak mikrobiyomu ve kolesterolün dolaşımdaki seviyeleri arasındaki ilişkileri inceleyen çalışmalarda bazı bakteri türlerinin bolluğu dolaşımdaki kolesterol seviyelerinde düşürücü etkiye sahip olduğu ortaya koyulmuştur. Ayrıca bağırsak mikrobiyomunun kolesterol metabolizması üzerinde etkisi araştırılmıştır. Bu etki kolesterolün mikrobiyom etkisiyle dışkıyla atılan formu olan koprostanole doğrudan dönüştürülmesidir. Bu dönüşüm sayesinde bağırsaktan emilen kolesterol seviyeleri azalacaktır.

Bağırsaktaki kolesterolü koprostanole dönüştürdüğü keşfedilen bakteri Eubacterium cinsidir. Bulgulara göre kolesterol seviyelerini modüle etmede bağırsak bakteri metabolizmasının rolü önemli bir şekilde etkilemiş ve mikrobiyom hedefli müdahaleler için zemin hazırlamaktadır.Sizin bağırsaklarınızda yaşayan bakterilere özel bir beslenme hedefleri sunan Enbiosis; bağırsaklarda bulunan bakterileri olumlu yönde etkileyerek bağırsak mikrobiyomunuzu yapılandırıyor. Böylece düşmeyen kolesterol seviyelerin sağlıklı aralığa taşınmasında yardımcı oluyor. Yüksek kolesterol seviyelerinin etkilemiş olduğu kardiyovasküler hastalıklara karşı da bir önleyici sağlık hizmeti olarak karşımıza çıkıyor.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X