27 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

SOĞUK ALGINLIĞINA BİREBİR MEDİKAL ÇAY FORMÜLLERİ

Herkese Merhaba,

Sentetik ilaçları kullanmaktansa daha çok bitkisel tedaviye yönelik doğal yollardan iyileşmek isteriz her zaman. Ama bitkisel tedavinin de sentetik ilaçlar kadar dikkatli uygulanması gerektiğini unutmamalıyız.

MASUM SANDIĞIMIZ BİTKİLER YANLIŞ KULLANILDIĞINDA BAKIN NELER YAPIYOR!!

Fakat pratik ve sağlıklı çay tariflerimizle evde de kendi tedavimizi sağlayabiliriz. Bu yazımızda da güvenilir kaynaklardan aldığımız bitkilerle yapabileceğimiz soğuk algınlığına karşı pratik çay tariflerini derledik. İyi okumalar:)

soğuk

SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN 1. ÇAY TARİFİMİZ;

Kullanım alanları: Akut soğuk algınlığı, boğaz ağrıları 

 Kuşburnu meyve kabuk (Rosae canina fructus); 2 ölçü

Nane yaprağı (Mentha piperita folium); 2 ölçü 

Kekik (Origani herba); 1 ölçü

 Ihlamur çiçeği (Tilia cordata flos); 1 ölçü 

Hatmi çiçeği (Althaea flos); 1 ölçü

2 tatlı kaşığı çay karışımı üzerine 150-200 ml kaynar su eklenir. Fincanın ağzı kapatılır 5-10 dk bekletilir, süzülür 

Günde 3-4 kez yudum yudum içilir. 

Kuşburnu: Oldukça şifalı olan bir bitkidir. Genellikle çay olarak hazırlanarak tüketilir. Bitkinin içinde tüylü olan çok sayıda tohum bulunur. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Sebze ve meyveler arasında en yüksek C vitamini içeren bitkidir. Ayrıca Vitamin B1,B2,K,B3; niasin ve E vitamini içermektedir. Soğuk algınlığı ve influenza da destek tedavi sağlar. 

Romatizmal ağrılar ve artritte enflamasyon giderici bir ajandır. 

Dozaj : 8-10g drog/gün 

Nane: Çay olarak kullanıldığında mide bağırsak sistemi problemlerinde semptomatik rahatlama sağlar. Dispepsi, şişkinlik ve mide bulantısında etkilidir. Yapraklar taşıdığı uçucu yağdaki mentolden dolayı antibakteriyel, spazmolitik, kolagog ve karminatif etkilidir. Antispazmodik etki özellikle mide-barsak sistemi üzerinde belirgindir. Mide bulantısına karşı ve diğer mide şikayetleri, akut ve kronik gastrit ve enteritte etkilidir. İçeriğindeki uçucu yağ mide- barsak kaslarına spazmolitik etki yapar. Bronşları yumuşatıcı, sekretolitik etki de göstermektedir.  

Mentol allerjisi olanlara önerilmez. 5 yaşın altındaki çocuklarda mentole hassas kişilerde kullanılmamalıdır. 

Dozaj3-6 g drog/gün 

Kekik: Geleneksel olarak üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılır. Uçucu yağı, timol ve karvakrol içerir. Sekrolitik , bronkospazmolitik, antibakteriyel etkileri vardır. Balgamın yumuşatılmasını ve expektore olmasını sağlar. 

Uçucu yağların bileşimindeki fenolik maddeler timol ve izomeri karvakrolun sekretolitik, bronkospazmolitik ve antimikrobiyal etkileri nedeniyle, soğuk algınlığı öksürüklerinin tedavisinde kullanılır. Düz kaslar üzerine gevşetici etkisi vardır. Midevi, ağrı kesici ve sakinleştirici olarak kullanılabileceği de bilinmektedir. 

Dozaj: 4-5g drog/gün 

Ihlamur: İçeriğindeki müsilaj nedeniyle solunum yolları yumuşatıcısı, gıcık kesici ve ateşli soğukalgınlığı rahatsızlıklarında diyaforetiktir. Fenil etil alkol esterleri sedatif etkilidir. Uçucu yağ ve flavonitleri nedeniyle antispazmodik ve diüretik etkileri vardır. Terletici, solunum yolları üzerine olan etkileri  ve rahatlatıcı  etkisi  için karışıma eklenmiştir. 

Dozaj :10-15g drog /gün 

Hatmi: Özellikle kuru öksürüklerde antitusif etkilidir. Ayrıca ağız-boğaz ve mide-barsak mukozası tahrişlerinde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. 

Dozaj: 3-10 g drog/gün 

soğuk algınlığı

SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN 2. ÇAY TARİFİMİZ;

Kullanım alanları: Hafif boğaz iltihapları ve ses kısıklıklarında 

Mürver çiçeği (Sambuci flos ) 4 ölçü

Ebegümeci çiçeği (Malvae flos ) 4 ölçü

Kuşburnu meyvesi (Rosae  fructus) 3 ölçü

Okaliptus yaprağı (Eucalypti folium) 2 ölçü

2 tatlı kaşığı çay karışımı üzerine 150-200 ml kaynar su eklenir. Fincanın ağzı kapatılır 5-10 dk bekletilir, süzülür 

Her 1-2 saat ara ile taze hazırlanmış şekilde bir fincan içilir. 

Mürver: Müsilaj, rutin vb flavonitler, klorojenik asit, kafeik ve benzer bitki asitleri ile eser miktarda sambuigrin glikoziti, triterpenik maddeler içermektedir. Soğukalgınlığı rahatsızlıklarında diyaforetik (terletici), bronşiyal sekresyonu arttırıcı etkileri vardır. Ayrıca laksatif çayların bileşiminde de koku verici olarak kullanılmaktadır. 

Dozaj : 10-15g/gün 

Ebegümeci: Müsilaj, malvadin vb antosiyan bileşikler içerir. Çiçek ve yapraklar soğuk algınlığı rahatsızlıklarında, ağız-boğaz mukozası yaraları, iltihaplarında iyileştirici, öksürükte göğüs yumuşatıcı etki göstermektedirler. Ağız ve boğaz iltihaplarında ve tahriş edici öksürüklerde göğüs yumuşatıcı olarak ‘öksürük’ ve ‘bronşiyal’ çayların bileşimine girerler. 

Dozaj: 5g çiçek veya yaprak/gün 

Okaliptus: Solunum yolları antiseptiği olup sekretolitik, sekretomotorik, ekspektoran ve spazmolitik etkilidir. Soğuk algınlığı rahatsızlıklarında boğaz ve solunum yolları şikayetlerinde ve bronşitte özellikte uçucu yağından dolayı inhalasyon yoluyla yararlanılmaktadır. Dahilen boğaz mukozasındaki iltihapları iyileştirici olarak yararlanılmaktadır. 

Dozaj: 4-6 g drog /gün 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X