27 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Kelebek Hastalığı (Lupus) Nedir?

Kelebek hastalığı, halk içinde bu isimle malum sistemik lupus eritematozus (SLE), bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırması sonucu ortaya çıkan kronik bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi sıhhatli doku ve hücreleri yabancı olarak algılar ve onlara karşı bir harp başlatır. Bu harp sonucunda, dokularda iltihaplanma ve hasar oluşur.

Emareler

Kelebek hastalığının emareleri, hastalığın şiddetine ve hangi organları etkilediğine gore değişebilir. En yaygın emareler şunlardır:

  1. Yüzde, bilhassa burun ve yanaklarda kelebek şeklinde kırmızı döküntü
  2. Eklem ağrısı ve şişliği
  3. Bitkinlik
  4. Ateş
  5. Kilo kaybı
  6. Kas ağrısı
  7. Baş ağrısı
  8. Nefes darlığı
  9. Boğaz ağrısı
  10. Saç dökülmesi
  11. Bulantı ve kusma
  12. Anemi
  13. Trombositopeni (kan pıhtısı oluşumunu elde eden trombositlerin düşüklüğü)
  14. Proteinüri (idrarda protein atılımı)
  15. Nefron yetmezliği
  16. Kalp kası iltihabı
  17. Akciğer iltihabı
  18. Beyin iltihabı

Tedavi

Kelebek hastalığının tedavisi, hastalığın şiddetine ve emarelerine göre farklılık gösterir. Hafifçe vakalarda, çoğu zaman irin ve ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler ve kortikosteroidler kullanılır. Daha şiddetli vakalarda, bağışıklık sistemini baskılamak için immünosupresif ilaçlar kullanılır.

Kelebek Hastalığının Sebepleri

Kelebek hastalığının kati sebebi bilinmemekle beraber, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun rol oynadığı düşünülmektedir.

Genetik faktörler

Kelebek hastalığı, otoimmün hastalıklara yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür. Bu yatkınlık, genlerdeki mutasyonlar kanalıyla aktarılabilir.

Çevresel faktörler

Güneş ışığı, bazı ilaçlar ve enfeksiyonlar benzer biçimde çevresel faktörler de kelebek hastalığının gelişimini tetikleyebilir.

Kelebek Hastalığının Önlenmesi

Kelebek hastalığının önlenmesi için malum bir yöntem yoktur. Sadece, güneş ışığından korunmak, sigara içmemek ve bazı ilaçların kullanımından kaçınmak, hastalığın gelişimini önlemeye destek olabilir.

Kelebek Hastalığıyla Yaşamak

Kelebek hastalığı, yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir. Sadece, hastalığın seyrini denetim altında tutmak için tertipli olarak tabip kontrolünden geçmek ve tedavi planına uymak önemlidir. Kelebek hastalığıyla yaşayan kişiler, aşağıdaki yaşam seçimi değişikliklerini yaparak hastalıkla daha iyi başa çıkabilirler:

  • Güneş ışığından korunmak için güneş kremi kullanmak, şapka ve güneş gözlüğü takmak
  • Sıhhatli beslenmek ve tertipli egzersiz yapmak
  • Stresi azaltmak
  • Yeterince uyumak

Kelebek hastalığı, yaşam standardını mühim seviyede etkileyebilecek bir hastalıktır. Sadece, erken teşhis ve uygun tedavi ile hastalığın seyri denetim altına alınabilir ve hastalar düzgüsel bir yaşam sürebilirler.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X