28 Nisan 2024
İstanbul
PSİKOLOJİ

Psikoloji Nedir? Psikolojinin Uygulama Alanları Nelerdir? Kimler Psikolojik Tedaviye İhtiyaç Duyar?

Psikoloji Nedir?

Psikoloji nedir, diğer adıyla ruh bilimi, davranışları ve zihni inceleyen bilim dalına denir. Bilinçli veya bilinçsiz olarak gerçekleştirilen davranışlarla birlikte daha çok insanların duygu ve düşüncelerini incelemektedir. 
Psikolojinin alanı oldukça geniştir. Bu alanda uzmanlaşan ve aynı zamanda bilgi araştıranlara ise uzman psikolog denir. Psikologlar beynin özelliklerini inceleyerek bu özelliklere bağlı olan duygu durum ve zihin süreçlerini anlamlandırarak hareket eder .

Psikolojinin Uygulama Alanları Nelerdir?

Çevre Psikolojisi

Çevre Psikolojisi insanın fiziksel çevresi arasında gelişen uyum ve baskılarını inceleyen bilim dalına verilen addır. Bu iki taraflı etkileşimde kişi çevresini dönüştürürken, aynı zamanda kişinin hareketleri ve kazanımları da çevre tarafından dönüştürülebilir, farklılaştırılabilir.

Trafik Psikolojisi

Trafik Psikolojisi, Psikolojinin uygulamalı alt sınıflarındandır. Trafikte, sürücü ve yayaların davranışlarının altında bulunan psikolojik sebepleri gözlemler. Başlıca hedefi ise trafik kazalarının azalmasını sağlamak ve bu kazaların ölümle sonuçlanması en az seviyeye indirmektir.

Sıhhat Psikolojisi

Sağlık Psikolojisi, bireylerin yaşadığı hastalıklarla mücadele etme yöntemi, acılara verdikleri tepkiler, bireylere verilen doktor tavsiyelerinin yerine getirilmesi yöntemleri gibi konularda psikoloji biliminin kapsadığı bilgi ve metotlar ile gerçekleştirilen çalışma alanlarıdır.

Klinik Psikoloji

Klinik Psikoloji biliminde, teoride yer alan verilerin pratikte gerçekleştirildiği alanı oluşturur. Psikoterapi, psikolojik ölçümler yada farklı psikolojik olanaklar ile bireylerin kendini geliştirmesin amaçlayan alandır. Klinik psikologlar, kişilerin biyolojik, psikolojik, davranışsal ve sosyolojik yönlerini ortaya çıkarmayı hedefler.

Danışmanlık Psikolojisi

Danışmanlık Psikolojisi, bireylerin daha etkin ve bilinçli bir şekilde yaşamasını hedefleyen, psikolojinin uygulamalı bir dalıdır. İnsanların içinde bulundukları sorunları, içsel davranış biçimlerini, yaşadıkları hayal kırıklıklarını, kaygı, ruhsal çalkantılar gibi sorunları kişilerin kendilerine yeterek aşmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bilim dalıdır. Genel olarak insanların kişisel sorunları ile ilgilenir.

Adli Psikoloji

Adli Psikoloji, hukuk sisteminde yer alan karar verme noktasında uygulanan psikolojik delillerin araştırılması, toplanması, karar verilmesi ve delillerin ortaya konması ile uğraşan psikolojinin bir alt sınıfıdır. Mahkemelerde uzman olmaya hak kazanan bireyler, bu noktada ilgili mercilere yardımcı olurlar. Bu alanda eğitim alan bireyler, Adalet Bakanlığına bağlı kurumlar, adli tıp enstitüleri, ıslahevi, hapishane ve hukuk kurumlarında görev yapabilirler.

Endüstri/Örgüt Psikolojisi

Endüstri /Örgüt Psikolojisi, psikolojinin alt sınıflarından birisidir. Genel tanımıyla psikoloji, davranışın sebeplerini ve davranışı meydana getiren süreçleri incelemektedir.

Bu yüzden psikoloji yalnızca kişilerin hareketleriyle değil, aynı zamanda diğer canlıların davranışlarıyla da ilgilenir. Endüstriyel Psikolog, endüstri ve örgüt psikolojisi alanında uzmanlık eğitimi alan kişilere verilen addır. Endüstriyel Psikologlar, şirketlerde meydana gelen sorunları tespit edip inceleyerek, bu sorunları çözümleyip kişilere yardımcı olmayı amaçlar.

Eğitim Psikolojisi

Eğitim Psikolojisi, kişilerin eğitim süreçleriyle ilgilenen, bireylerin iyi mi öğrendiğini gözlemleyen bir psikoloji dalıdır. Kişinin geliştirdiği kabiliyetler, ve kabiliyetlerini desteklemek için verilen eğitimlerde eğitim psikolojisinin alanına girmektedir.
Eğitim psikolojisinin amacı ise kişiyi kendi kabiliyetleri alanında en üst düzeyde başarıya ulaştırmaktır. Eğitim psikolojisi, ruhsal metotların kişilerin eğitimi üstünde iyi mi keşfedilebileceği üstünde durur. Bazı alanlarda detaylı emek harcamalar yaparak eğitime katkı sağlamaya hedefler.

Spor Psikolojisi

Spor Psikolojisi, psikolojinin spor ve egzersiz alanında kişinin performansını etkileyen ruhsal/zihinsel etkenleri inceler ve neticeleri kişisel ve ekip performansını yükseltmek için kullanır. Spor psikolojisinde en oldukça kullanılan metotlardan bir tanesi ise gevşeme-rahatlama çalışmalarıdır. Rahatlama yöntemiyle yarışma esnasında kişiler, zihinlerini gevşetip yarışma şartlarının kendilerinde oluşturabileceği ve kas-koordinasyon sistemlerinin tertipli hareket etmesini etkileyebilecek stres durumunun azalmasını sağlayıp oyuna yoğunlaşmayı öğrenirler.

Kimler Ruhsal Tedaviye İhtiyaç Duyar?

Kendini ruhsal anlamda bitkin ve sıkıntılı hisseden hepimiz, ister kısa süreli, isterlerse de dinamik kökenli seneler devam eden tedavilerden faydalanabilir. Tedavi için bir patoloji aramaya gerek kalmamıştır. Şahıs bazı soruları kendilerine sorarak tedaviye yönlenebilecektir:

  1. Bu durum kişiye zarar veriyor mu?
  2. Yada kişinin çevresine zarar veriyor mu?
  3. Bu durum toplumun düzenini bozuyor mu?
  4. İşlevselliğe zarar veriyor mu?
  5. Durum yaşam standardını düşürüyor mu?
  6. Başkalarına da zarar vermeye, dolaylı yoldan da olsa başladı mı?

Bu sorulardan birkaç tanesine pozitif yanıt veren şahıs, bir psikolog ya da psikiyatri ile görüşme sağlayabilir.

Sağlanan görüşme sonrası danışanın farmakolojik tedaviye mi, yoksa psikoterapiyle mi ihtiyacı olduğu belirlenecektir. Ek olarak ruhsal rahatsızlığa gore bunlardan bir tanesi yada ikisi beraber kullanılmaktadır. Bu aşamada bir psikoloji uzmanı ile ortak karar vermek en doğru noktadır.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X