28 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Stresten Uzak Kalmanın ve Rahatlamanın 6 Yolu

Hepimiz yaşamının bazı dönemlerinde geleceğe dair belirsizlik şeklinde nedenlerle stres yaşar. Uzun süre devam eden stres de motivasyon eksikliği, bitkinlik, baş ağrısı ve kaslarda gerginlik şeklinde sıhhat problemlerine niçin olabilir. Strese sokan durumlardan uzak durmak devamlı mümkün olmasa da bazı alışkanlıklar edinerek bu süreç yönetilebilir. Siz de stresle baş etme şekilleri hakkında informasyon alarak daha rahat bir yaşama adım atabilirsiniz.

Derin Nefes Alın

Kulağa klişe bir tavsiye şeklinde gelse de derin nefes almak, stresi yönetmenin en iyi yöntemlerindendir. Stres düzeyinin yükselmesine bağlı olarak görülen kalp atışının hızlanması, tansiyonun yükselmesi şeklinde durumlardan derin nefes alarak kurtulabilirsiniz. Tertipli olarak nefes egzersizleri yaparak da stres anında odaklanmayı başarabilir ve kaygınızı azaltabilirsiniz.

Nefes egzersizi yapmak için bir yere uzanın yada rahat bir pozisyonda oturun. Bir elinizi karnınızın altına, öteki elinizi göğsünüze koyun. Burnunuzdan nefes alın ve bir tek karın bölgenizin hareket etmesine dikkat edin. Ağzınından yavaşça nefes verin. Bu egzersizi 5 – 10 kez yapabilirsiniz.

Antioksidan Alımına İtina Gösterin

Hücrelerin zarar görmesine yol açan oksidatif strese karşı savaşım eden antioksidanlar, beynin fonksiyonunu tertipli şekilde yerine getirmesine destek sağlar. Bu da beynin stresle daha iyi savaşım edebilmesini sağlar. Ek olarak antioksidanlar; kaygı, gerginlik ve kaygı şeklinde durumların yaşandığı anksiyetenin görülme riskini düşürebilir.

Antioksidan bakımından varlıklı bir beslenme için Akdeniz tipi rejimi, yaşamınızın ayrılmaz bir parçası haline getirebilirsiniz. Akdeniz tipi beslenme, sıhhatli yağlardan olan zeytinyağı ve meyve-sebze tüketimini merkezine alır. Zeytinyağı, içeriğindeki E vitamini ve polifenoller sebebi ile antioksidan bakımından oldukça varlıklı bir besindir.

A, C ve E vitamini şeklinde antioksidan özelliği taşıyan gıda maddelerine haiz meyve sebzeler de Akdeniz beslenme piramidinin bir parçasıdır. Stresle başa çıkmaya destek olacak bu beslenme tipi hakkında informasyon almak için ¨Sağlıklı Beslenmenin Sırrı Akdeniz Diyeti¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tertipli Olarak Spor Yapın

Günlük spor yapmak, stres hormonu olarak da malum kortizolün düşmesine destek olabilir. Kafi fizyolojik aktivite, stres sebebi ile bozulabilen uyku rutininin de düzene girmesini sağlar. Ek olarak mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinin salgılanmasını teşvik eder. Gün içinde yürüyüş yapabilir ya da rahatlamanıza destek olacak yoga şeklinde bir uygulamayı hayatınıza dahil edebilirsiniz.

Yatıştırıcı Müzik Kulak verin

Hafifçe tempolu bir müzik; kalp atışınızın yavaşlamasına, kan basıncının düşmesine ve stresinizin azalmasına destek sağlar. Yağmur, rüzgar ve kuş şeklinde doğa seslerinden oluşan bir müzik sıralaması hazırlayıp nefes egzersizleriniz esnasında ya da yürüyüş yaparken dinleyebilirsiniz. Daha enerjik sezmek için de daha tempolu enstrümanların yer almış olduğu müzikleri tercih edebilirsiniz. Gününüze Akdeniz ritimleri keyif katmak için Dalında Hayat Var isminde çalma listemizi dinleyebilirsiniz.

Uyku Düzenini Koruyun

Stres sebebiyle uyuyamamak kadar uykusuzluk sebebi ile stres yaşamak da yaygın bir durumdur. Kafi uyku uyuyup güne stressiz bir halde adım atmak için kafein tüketimini azaltabilir, zihninizi yoracak işlerden yatmadan ilkin uzak durabilirsiniz.

Rahat ve sıhhatli bir uyku için odanızın sıcaklığının 19-22 aşama içinde olmasına itina izah edebilirsiniz. Yatak odanızı rahatlatıcı, loş ve azca eşyanın bulunmuş olduğu ferah bir mekan haline getirebilirsiniz. Uykuya geçişi kolaylaştırmak için de yatmadan ilkin ılık bir duş alabilir ve dijital ekranlardan uzak durabilirsiniz.

Vücudunuzun İşaretlerini Kulak verin

Hiddet, mutluluk şeklinde duygular yaşadığınızda gülme, kaş çatma ya da ağlama şeklinde durumların meydana geldiği bilirsiniz. Sadece stresli olduğunuza dair işaretleri duygu durumları kadar net bir halde gözlemlemeye pek de alışkın olmayabilirsiniz. Stresin farkına varmamak ise onunla kronikleşmeden başa çıkmanıza engel olur.

Stres anında vücudunuzun verdiği, kasların gerilmesi ya da nefesin tutulması şeklinde tepkileri gözlemleyebilirsiniz. Her insanın strese verdiği tepki değişik olabilir. Vücudunuzun verdiği sinyallerin farkına vararak kendinize özgü stresten kurtulma yolları geliştirebilirsiniz. Mesela kaygı anında donup kaldığınızı fark ediyorsanız bu durumda fizyolojik aktiviteyi artırarak stres halinden kurtulmaya çalışabilirsiniz. Nefesinizi tutuyorsanız stres sebebiyle gerilen omuzlarınızın ve yüzünüzün rahatlamasına destek olacak bir meditasyon uygulayabilirsiniz.

Sıhhatli beslenmek, tertipli uyumak ve kendinize ilişkin farkındalık geliştirmek şeklinde stresle başa çıkma yolları, bir tek kaygı anında değil tüm yaşamınızda uygulayabileceğiniz pratiklerdir. Stresten kurtulma yollarını günlük rutininizin bir parçası haline getirerek daha rahat ve sıhhatli bir yaşam sürebilirsiniz.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X