28 Nisan 2024
İstanbul
DİYET

Ara Öğün İle Formda Kal!

ARA ÖĞÜNLER; FİT MOLALAR

Diyelim ki yoğun bir iş yada okul günü  sonrasında eve geldiniz. Uzun süredir bir şey yememişsiniz. Dolabı açtığınızda 1 paket çikolatalı atıştırmalıkla göz göze geldiniz. Kendinizle savaşıp çikolatayı mı yersiniz yoksa hafif bir ara öğün yapmış olup sonrasında uygun bir zamanda kendinize ödül olarak mı verirsiniz?

Türkiye’deki atıştırmalık ürün pazarı son yıllarda oldukça gelişti. Sağlıklı besinler tüketmeyi yeğleyen insan için markette ambalajlı ara öğün bulmak artık oldukça kolay!

şekersiz bisküvilerden light süt ürünlerine; şekerli hazır meyve sularından bol miktarda trans yağ içeren cipslere kadar her besin marketlerde ufak paketler halinde raflarda. Bizlere de onlardan hangisini tüketip tüketmemenin daha sıhhatli olduğuna karar vermek kalıyor. Bu yüzden etiket okuma alışkanlığı geliştirilmeli ve daha ergonomik olduğu düşüncesiyle bu ürünlerden seçim yapılacaksa, bu geniş yelpazeden kendimiz için en doğru olanı tercih etmeye çalışmalıyız.

Sağlıklı beslenmenin ana kurallarından bir tanesi azca ve sık beslenmedir. 3 ana 3 ara öğünle beslenmek dengeli beslenmenin altın kuralı haline gelmiştir. Bigün içinde yediklerinizi altı öğüne bölmek daha çok enerji harcamanıza sebep olur. Bu sebeple her yediğiniz gıda için tüm sindirim sistemi çalışıyor ve yediğinizin yanma enerjisiyle beraber zayıflamanız kolaylaşıyor.

Ara öğünler metabolizmayı hızlandırdıkça yağ yakımını da hızlandırır. Tokluk süresini uzattığı için de rejimde kaçamaklara da engel olur. Minik atıştırmalıklar enerjimizin yenilenmesine, hem de dikkat eksikliğimizin oluşumuna engel olur. Ara öğünlerde 150-200 kaloriyi geçmeyecek hem de ergonomik yiyecekler tüketilmelidir. Bir tek kilo vermek için değil gaz ve sindirim şikâyetiniz var ise, oldukça süratli yiyecek yiyorsanız ara öğünlere derhal başlamalısınız.

Ara öğün tüketimindeki temel amaç, kan şekerinizi dengede tutarak hemen acıkmayı, bir sonraki öğünde  fazla yemeyi engellemek ve öteki taraftan da metabolizma hızını da artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı ve yağ yakımı hızlanacaktır.

‘Ara öğüne gerek yok, ben acıkmıyorum’ demeyin. Ara öğünün amacı;  ana yemeklerde  kontrolü kaçırmamanızı sağlamaktır. Bilhassa akşamüstü arası en tehlikeli  aradır. Bu sebeple çoğu zaman şişmanlar akşam yemeğinde ve gece fazla kalori alırlar.

Genel olarak sağlık problemi bulunmayan kişilerin günde 2 kez ara öğün tüketmeleri kafi geliyor. Sadece diyabet, hipoglisemi (düşük kan şekeri), hamilelik ve hamilelik diyabeti durumlarında 3 ara öğün almak gerekiyor.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X