26 Nisan 2024
İstanbul
Yemek

Az Bilinen Ferah Lezzet Kavun Çekirdeği (Sübye) Şerbetinin Hikayesi ve Tarifi

O kadar zengin bir mutfak kültürümüz var ki bugün hala karşımıza çıktıkça bizi şaşırtmayı başaran, nefis tadıyla “Ben bunu daha önce neden bilmiyormuşum” dedirten nice tarif var. İşte bugün de onlardan birini, sübye şerbetini keşfedeceğiz birlikte. Kavun çekirdekleri kullanılarak hazırlanan bu sıra dışı içecek, yaz aylarında ferah ferah içilebilecek nefis bir tat sunuyor. Osmanlı’dan bu yana sofralara konuk ediliyor. Bugüne dek kavun çekirdeklerini hızlıca sıyırıp çöpe attıysanız bu tarifi bir kez denedikten, sübye şerbeti olarak da bilinen kavun çekirdeği şerbetiyle bir kez tanıştıktan sonra fikriniz değişecek, her kavun aldığınızda çekirdeklerini böyle değerlendirmek isteyeceksiniz, eminiz. Hadi o zaman sizi daha fazla merakta bırakmadan bu nefis şerbetle tanıştıralım..

Sübye şerbeti olarak da anılan kavun çekirdeği şerbeti, tıpkı adından da anlaşıldığı gibi bugüne dek birçoğumuzun değerini bilemediği kavun çekirdekleriyle hazırlanan, genel olarak soğuk servis edilen ferah bir içecek. Onu tanımamızı sağlayan Osmanlı mutfağı olsa da aslında kendisi Osmanlı topraklarına da İspanya’dan kaçıp İzmir’e gelen “Seferatlar” tarafından getiriliyor. İspanya ve Meksika’da da hala geleneksel içecekler arasında gösterilen kavun çekirdeği şerbetiyle ilgili bilinen en eski yazılı kaynak ise 13. yüzyılda yazılmış bir Arapça yemek kitabı. Kitapta “subiyya yamaniyya” ismiyle anılan bu içeceğin benzerleri İspanya ve Meksika’da ise “pepitada” ve “horchata” isimleriyle biliniyor. Osmanlı topraklarına ilk olarak 1492 yılında İzmir-Tire’ye gelen Seferatlar sayesinde geldiği tahmin edilen sübye, ferah ve hafif tadı sayesinde kısa sürede saraydan halka herkesin mutfağında yerini almaya başlıyor ve halk arasında “subiyya, subiye” gibi isimlerle de anılıyor. Yahudilerin özellikle oruç açma ve kutlama gibi özel günlerinde tükettikleri söylenen bu içecek, kavun çekirdeği dışında badem, fındık içi, kırmızı kuru üzüm gibi farklı malzemelerle de hazırlanabiliyor. Kavun çekirdeği kullanılarak hazırlanan ve uzun emekler sonucu ortaya çıkan orijinal sübye şerbeti tarifi ise kaynaklara göre Mahmud Nedim bin Tosun tarafından şöyle anlatılmış: “Kavun çekirdekleri güzelce yıkanarak bir taş havanda incerek dövülüp kaynar suya boşaltılmalı. Bir iki taşım kaynadıkta bunun da rengi badem şerbetine döneceğinden süzgeçten süzüp tülbentten geçirerek şekeri ilave olunur. Kepçe ile biraz da savurdukta soğuk iken bardaklara taksim olunmalı. Pek latif ve hafif olur.” Ancak günümüzde şerbeti hazırlamak için tabii ki daha pratik yöntemler kullanılıyor. Dileyenler malzeme listesine gül suyu, tarçın, badem içi gibi malzemeler de ekleyerek aromasını zenginleştirebiliyor. Sübye şerbetini kısaca tanıdığımıza göre geçelim en çok merak ettiğiniz konulardan bir diğerine, yani tarifine. Buyursunlar…

Kavun Çekirdeği Şerbeti

Sübye şerbetini evde kolayca hazırlamak ve tadına bakmak isterseniz hemen aşağıdaki tarifi uygulayarak nefis sonuçlar alabilirsiniz. Kavun çekirdeklerini ne kadar uzun süre kurutma şansı bulursanız lezzeti ve kıvamı o kadar lezzetli olacaktır ama “Ben o kadar bekleyemem” diyenlerdenseniz aşağıdaki tarifle de çok daha kısa sürede ferah ve nefis bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hadi başlayalım.

Malzemeler:

  • 2 orta boy kavunun çekirdeği
  • 8-10 yemek kaşığı toz şeker (Şeker miktarını damak tadınıza göre artırıp azaltabilir, şeker kullanmak istemezseniz bal kullanabilirsiniz)
  • Yaklaşık 2 litre su

Yapılışı:

  • Kavunların çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla güzelce sıyırın ve bir kaba alın.
  • Tüm çekirdekleri aynı kapta topladıktan sonra iyice yıkayıp temiz bir tepsiye dizin.
  • Güneş görebileceği temiz bir alana bırakarak kurumasını sağlayın. (Orijinal tarifinde 1 yıla kadar kurutulabilen kavun çekirdeklerini kurutmak için beklemek istemiyorsanız kısa bir süre kurutarak nemini almasını sağlayabilir ve hemen değerlendirebilirsiniz)
  • Kavun çekirdekleriniz kuruduktan sonra üzerinde birikebilecek toz ve kiri önlemek adına son bir kez daha yıkayın ve mutfak robotunda çekin.
  • Ardından genişçe bir tencerede suyu kaynatmaya başlayın ve su kaynamaya başlayınca içine mutfak robotundan geçirdiğiniz kavun çekirdeklerini ilave edin.
  • Bu şekilde 5-8 dakika kaynamasını bekledikten sonra eğer toz şeker kullanacaksanız şekerinizi ekleyin ve karıştırın.
  • Şekeri ilave ettikten sonra da 10-12 dakika daha kaynatın.
  • Beyaz bir renk alan karışımın içinden kavun çekirdeklerini ayıklamak için temiz bir tülbent yardımıyla karışımı süzdürün.
  • Elde ettiğiniz açık renkli içeceği önce oda sıcaklığında, ardından buzdolabında soğutun ve servis edin. Afiyet olsun.

Not: Eğer toz şeker yerine bal kullanacaksanız kavun çekirdeklerini güzelce kaynatıp oda sıcaklığında soğuttuktan sonra damak tadınıza göre belirlediğiniz miktarda bal ilave edip güzelce karıştırmanız yeterli olacaktır. Sıcak haldeyken içine bal koymamaya özen gösterin. Daha hoş bir aroması olması için dilerseniz servis etmeden önce içine birkaç damla içilebilir gül suyu ya da toz tarçın da ilave edebilirsiniz.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X