30 Nisan 2024
İstanbul
PSİKOLOJİ

Bilinçaltı Hakkında Ne Biliyorsunuz?

 

Bilinçaltı; insanda bilinçdışı olurken, bünyesinde var olanların istenildiğinde bilince davet edildiği bir tür zihin bölgesi, bilince gelmeyen olayların yaşandığı bir iç olarak tanımlanmaktadır. Psikoloji sözlüğünde önemli bir yere sahip olan bilinçaltı, insanları yönlendiren en önemli faktörlerden biridir. Bilinçaltı normal şartlarda kontrolsüz olarak kendini gösteren bir faktör olurken, insanlar diledikleri takdirde bilinçaltını yönlendirebilmeyi de öğrenebilmektedirler.

 

Bilinçaltı Nasıl Çalışır?

Bilinçaltının nasıl çalıştığı birçok kişi tarafından merak edilen konuların arasındadır. Zihnin bilinç dışı olarak da bilinen bu kısmı, tamamen özel ve mahrem bir alandır. Bu alanda birçok araştırma yapılmış ve bilinçaltının nasıl çalıştığına dair birtakım teoriler geliştirilmiştir. Bunlardan bir kaçı;

 

 

 

 

1- Rüyalar:

Sigmund Freud’a göre rüyalar, insanın bilinçaltında gizli kalan arzularını tatmin etmeye yarar. Kişi gün içinde bastırdığı tüm istek ve korkuları rüyasında görür. Bu nedenle rüyadaki her şe kaygıların, cinsel isteklerin ve geçmiş travmaların bir sembolüdür. Bilinçaltı bastırılmış duyguları çeşitli simgelere dönüştürerek kişinin rahatlamasını sağlar.

2- Korkuları Bastırma:

Bilinç dışının ikinci işlevi, korkuları bastırmaktır. Özellikle geçmişte yaşanan travmatik olayların tekrar gün yüzüne çıkmaması için, bu anılar üst benlikten bilinçaltına itilir. Ancak Erich From ve Sigmund Freud’a göre, bilinçaltına itilen hiçbir duygu ve anı tam olarak silinemez. Bu nedenle düzenlenen seanslarda anıları ve korkuları silmek mümkün olmasa da, kişinin korkularına ve hatıralarına olan bakış açısını değiştirmek mümkündür.

3- İstekleri Gizleme

Psikanaliz biliminin kurucusu Freud Uygarlığın Huzursuzluğu kitabında, bilinçaltının işlevlerinden birinin modern insanın isteklerini ve arzularını gizlemek olduğunu yazmıştır.

Bilinçaltı Temizliği Nedir?

Seneler içinde biriken olumsuz duyguları, kötü duyguları, aşırı korku, aşırı öfke, yalnızlık, suçluluk, değersizlik, güvensizlik duygusu gibi olumsuz duyguların boşaltılmasına bilinçaltı temizliği denir. Bunlar  bizim istemediğimiz, değiştirmek istediğimiz davranışlarımızın veya psikolojik problemlerimizin temelindeki olumsuz duygulardır. Bunların boşaltılmasıyla birlikte yerine, değer, güven gibi olumlu ve dengeli duyguların yerleştirilmesi aşamasına bilinçaltı temizliği diyoruz.

 

 

 

Bilinçaltı temizliği, bilinçaltında depo edilmiş olan yanlış inançları, tam tersiyle yani doğru inançlarla değiştirmektir. Yani bilinçaltı temizliği denildiğinde, bilinçaltındaki bilgiyi, herhangi bir bilgisayar verisi siler gibi silmek demek değildir. Tüm inançları tamamen değiştirmek demek de değildir.

Mesela kendinize güveni olmayan bir bireysiniz. Bu yapınızı değiştirmek ve kendine güvenen biri olmak istiyorsunuz. Böyle olursanız daha mutlu bir insan olacağınızı düşünüyorsunuz. Kendinize güveninizin olmama nedeni yanlış inancınız. Bu inancı olumlu yönde değiştirmeniz mümkün. Ancak ‘’kendinize güveniniz olmadığından bilinçaltınızı temizlemelisiniz’’ dediklerinde aslında kendinize güveninizin olamadığına dair yanlış inancınızı, doğru olanıyla değiştirilmesi anlatılmaktadır.

Yani bilinçaltınızda geçmişten kaynaklanan ve kayıt edilen algınızı değiştirmeniz mümkündür. Bu şekilde bilinçaltına kaydedilen’’ olumsuz davranışlar, olumsuz tepki ve düşüncelerin, davranış şeklinin’’ değiştirilmesi mümkündür.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video