26 Nisan 2024
İstanbul
DİYET

5 Önemli Adım ile Etkili Diyet

1- ERTELEMEYİN VE GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Ertelediğiniz her an sizi hedeften uzaklaştırır unutmayın. “Yarın başlarım, yaza çok var, bu akşamda yiyeyim, bu son” gibi cümlelere yenilmeyin.

“1 ayda 20 kg vereceğim, 15 günde 4 beden inceleyeceğim” gibi yanıltıcı hayaller kurmayın. İlk seansta danışanlarımın sorduğu ilk sorulardan biri “Bir ayda kaç kilo veririm” oluyor. Bunu ben bilemem diyorum. Bilemem çünkü; varsa tanısı konmuş hastalığınız, kullandığınız ilaçlar, bedeninizin vereceği tepki, bağırsak sağlığınız, uyku kaliteniz, sizin isteğiniz, iradeniz, azminiz, kararlılığınız ve daha birçok etken bu sorunun cevabını etkileyecek. Nasıl ki kilo alımınız bir anda olmuyor, zamana yayılıyorsa, kilo vermeniz de sanıldığı kadar hızlı olmayacaktır. Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre sağlıklı bir birey için haftalık ideal ağırlık kaybı 0.5-1 kg olmalıdır.

Gerçekleştirilmesi neredeyse imkansız hedefler belirlemek yerine, ulaşılabilir hedefler belirleyip yolun sonu kadar yolda olmanın da büyük bir değişim ve adım olduğunun bilincinde olun. Bu şekilde adım adım ilerlemek sizi daha çok motive edecek ve diyette devamlılığınızı sağlayarak, sürdürülebilir bir başarıyı yakalamanıza yardımcı olacaktır.

2- BESLENME GÜNLÜĞÜ TUTUN

Benim neredeyse tüm danışanlarıma yaptığım bir uygulama, çoğu zaman zor gelse de sonradan işi yaradığını göreceksiniz. “Ben aslında çok az yiyorum, neden kilo alıyorum?”, “Yok canım yemedim, birer parça tatlarına baktım”, “Öyle tatlıyla falan aram yoktur benim, metabolizmam yavaş herhalde …” gibi cümleler size de tanıdık geliyorsa yediklerinizi bir bir not alma vaktiniz gelmiş demektir.

Saatleri ve miktarlarıyla birlikte gün içerisinde yediklerinizi not almak, kendi kendinizi kontrol etmenizi sağlayan en güzel yollardan biridir. Yazdıkça yanlışlarınızın farkına varacak ve düzeltme adına daha kararlı adımlar atacaksınız.

Not almanın diğer bir avantajı ise diyet programına uyulup not tutulmasına rağmen istenilen sonuca ulaşılamaması durumunda, tüketimin diyetisyenle incelenerek yapılan hatanın bulunma şansını yaratmasıdır.

3- HER GÜN TARTILMAYIN

Diyete başlayanlarda çok sık görülen hatalardan biri de sık sık tartılmaktır. Pek çok sebepten dolayı tartıyı anlık olarak daha yüksek görebilirsiniz ve bu sizin moralinizi bozabilir.

En ideal tartılma sıklığı hafta da bir gün, aynı tartı ve zeminde, mümkünse hep aynı gün ve sabah aç karnına olmalıdır. Ayrıca tartılmak kadar önemli olan vücut ölçülerinizi takip etmeyi ihmal etmeyin. Başta bel ve kalça ölçümleri olmak üzere ölçülerinizi de yaparak incelmeleri takip edin.

4- DİYETİSYENİNİZDEN DESTEK ALIN

İş hayatınıza, sosyal yaşantınıza, sağlık durumunuza ve alışkanlıklarınıza uygun planlanmayan bir diyet programı ile başarıya ulaşma olasılığınız oldukça düşüktür.

Unutmayın, diyet kişiye özeldir! Arkadaşınızın uygulayıp oldukça güzel kilolar verdiği bir diyet listesi, sizin kilo almanıza bile neden olabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme adına bir karar aldıktan sonra mutlaka kan tahlillerinizi yaptırmalı, bir uzman görüşü alıp, tamamen “size özel” hazırlanmış bir programı uygulamalısınız.

5- FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTTIRIN

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi tıpkı bir anahtar kilit uyumu gibi düşünebilirsiniz. Biri olmadan diğerinin etkisi yeterli değildir.

Bu ikiliyi benimseyip yaşam biçimi haline getirdiğiniz takdirde, vücut ağırlığınızda istediğiniz değişimi rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Haftada en az 3 gün ve toplamda 150 dakika yapacağınız düzenli egzersiz, kendinizi daha iyi ve zinde hissetmenizi sağlayarak, sağlıklı beslenme motivasyonunuzu arttıracaktır. Ayrıca, uygulayacağınız egzersiz programı, yağ yakımınızı da destekleyecektir.

Doğru yolda olduğunuz ve çabaladığınız sürece başarıya ulaşmanız kaçınılmaz.

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X