26 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Ramazan Sonrası Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazanda tutulan 17 saatlik oruç nedeniyle bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği büyük önem taşıyor. Kilo almamak ve kendimizi rahat hissetmek için Ramazan Bayramında beslenme konusunda uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. 

Bayramda beslenme, her yıl bayram zamanları düşünülen bir konudur. Ramazan bayramları öncesinde daha çok merak edilir. Ramazan boyunca az yemeye alışmış olan vücut, bayramda nasıl beslenmelidir?

Fazla miktarda ve yağlı besin tüketimi ile kişilerde gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve barsak sistemi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Özellikle bu dönemde hamurlu tatlı tüketimi kandaki yağ ve kolesterol düzeyini de yükseltebilir. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı ve mide rahatsızlığı olan kişilerin bu konuda daha hassas davranmaları önemlidir. Bayram boyunca kalabalık ve çok keyifli olan aile yemeklerinin sık olması yenilen yemek miktarını artırır. Ancak özellikle gün boyu aç kalmaya alışan midede sorun yaşanmaması için yemek miktarlarının azaltılıp öğün sıklıklarını artırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bayramda beslenme konusunda uzmanlar uyarıyor!

Ramazan ayında değişen yeme – içme saatlerinin ardından bayramda besin tüketimine dikkat edilmelidir.

Bayramda beslenme önerisi:

Hafif yiyecekler tüketilmeli
Az ve sık yenmeli
Bol su içilmeli
Şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı tercih edilmeli
Öğünlere meyve eklenmeli

Şerbetli Tatlı Yerine Sütlü Tatlılar Tercih Edilmeli

Özellikle yaşı ilerlemiş ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekir. Ramazan bayramının klasiği olmasına rağmen hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar bulundurmak ve tüketmek daha faydalı olacaktır. Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır.

Kahve yerine bitkisel çaylar tüketilmeli

Ramazan süresince kişilerde sıvı alımı düşmektedir. Bu yüzden mutlaka bayram süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır. Ayrıca çay kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler yerine, bitkisel çaylar tercih edilmelidir.

Dikkat edilmesi gerekenler

• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli. En az iki ara, üç ana öğün olacak şekilde planlanmalı. Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

• Peklik problemiyle karşılaşmamak için sebze ve meyve yeterince tüketilmeli.

• Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli.

• Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Tatlı olarak sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli. Bayramda bilinçsizce fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olur.

• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları ve çikolatalardan çok az miktarda yemeli. Ayrıca seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tüketilmemeli.

• Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, daha çok bitkisel çaylar ve su tercih edilmeli.

• Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmeli.

• Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel diyeti olanlar beslenme düzenini kesinlikle bozmamalı.

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X