26 Nisan 2024
İstanbul
SAĞLIKLI YAŞAM

Gerçekten Nefes Alıyor musunuz? Doğru Nefes Alıp Verme Nasıl Olur?

Nefes Gibi Nefes…

 

İnsan yaşamı, aldığı ilk nefes ve verdiği son nefes arasındaki bir serüvenden ibarettir. Bir insan, bütün yaşamı boyunca milyonlarca kere nefes alır ve verir. Nefes alma-verme, insanı hayatta tutacak kadar önemli bir olay olmasına rağmen oldukça basit görülebilen bir eylem.

 

Yetişkin bir kişi, dakikada 12-16 kere ve bir gün boyunca yaklaşık 30.000 kere nefes alır, verir. Eğer istemsiz ve çabasız gerçekleşen nefes olayını gerçekleştirebilmek için düşünüyor olsaydık, pek çoğumuz dünyada olamazdık.

 

 

 

Nefes almak ile solunum yapmak aynı şey değil!

 

Nefes alıp verme, bir işleyiştir, solunum yapma ise kimyasal bir basamak. Nefes ile solunan hava burundan, boğazdan ve nefes borusundan ilerler ve akciğerlere ulaşır.  Burun yerine ağızdan solunum tercih edildiği durumlarda, solunan havadaki irritan maddeler, alerjenik ve enfeksiyon ajanları kolaylıkla akciğere doğru ilerler. Ağızdan nefes almanın tercih edildiği durumlarda, ağız içindeki kısımlar kuru kalacağından, ağız içinde tükürükle temizlenecek olan bakterilerin uzağa gönderimi engellenir. Bu durum ağız ve diş rahatsızlıklarına yol açtığı gibi, kan içeriğindeki oksijeni de azaltarak kan basıncını olumsuz etkiler.

 

Doğum sonrasında diyafram desteğiyle alınan akciğer nefesi, büyüme başladığında bu yeti doğallığından vazgeçer. Tüm bu olaylar gerçekleşirken, bilinç durumun farkında değildir. Tam da bu nedenden dolayı nefes egzersizleri çok önemlidir.

 

 

Nefes egzersizi,  dokuların yeterince oksijenlenmesini, akciğerlerin çalışmasını ve bedenin sağlıklı olmasını sağlar. Diyafram, göğüs kafesi ile karın boşluğunu ayıran kasa verilen addır. Diyafram solunumu ile derin bir şekilde nefes alma görevini gerçekleştiren diyafram kasını güçlendirme amaçlanır. Dolayısıyla, akciğer sağlığı da artar.

 

Doğru Nefes Alıp Verme Nasıl Olur?

 

Burundan nefes alarak ve karın kaslarının aktif kullanılmasıyla mümkün olur. Nefes egzersizlerinin, meditasyon ve farkındalık çalışmalarının, hastalık safhasında tedavi takibi, şikayetlerin erken farkına varılması ve iyileşme sürecinde de anlamlı katkıları gözlenir. 

 

Bilinçli Nefes Alma 

  • Stres dengesini sağlar, stres ile  ilişkimizi sağlıklı hale getirir.
  • Kaygı düzeyini ayarlar.
  • Tansiyon ve kalp atış hızına olumlu etkide bulunur.
  • ​​​​​​​Zihinsel yaşlanma karşısında olumlu destek verir.

 

​​​​​​​​​​​​​​

 

 

 

 

About The Author

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video

X